Så skyddar du dig mot hiv och andra könssjukdomar

Könssjukdomar är sexuellt överförda infektioner, vilket kan förkortas STI eller STD, från engelskans Sexually Transmitted Infections eller Sexually Transmitted Diseases. De allra flesta i Sverige är idag medvetna om risken att smittas av en könssjukdom när man har sex, men de är också medvetna om att man kan skydda sig mot att smittas genom att använda kondom. Men är det verkligen så?

Vissa läkare och barnmorskor menar att det idag finns en övertro på kondomens förmåga att skydda från sexuellt överförbara sjukdomar, och att en vetenskaplig översikt visar att smittspridningen bland befolkningen inte minskar med ökad användning av kondomer. Det man istället menar är det mest effektiva sättet att begränsa smittspridningen, är att ha färre sexuella partners. De läkare och barnmorskor som framhäver detta menar att det idag är tabu att tala om en sådan sak, men att det är viktigt att ta upp det. De menar att det är vilseledande att tala om för allmänheten att kondomer innebär ”säkert sex”, och att det är mer riktigt att kondomer innebär ”säkrare sex”. Ett exempel på det i relation till den könssjukdom som de flesta är mest rädda för att smittas av, hiv, är att studier har visat att kondomer bara ger ett 80-procentigt skydd mot smitta när de används i fasta parrelationer där den ena partnern har hiv.aids-209370_960_720

Därmed inte sagt att man ska sluta använda kondomer – de minskar som sagt risken att smittas, även om de inte utraderar den helt. Något annat man bör ha i åtanke, förutom att kondomer inte ger ett hundraprocentigt skydd, är att man kan smittas av könssjukdomar på andra sätt än genom samlag. Risken är visserligen störst att smittas om man har slidsamlag eller analsamlag, men könssjukdomar överförs genom att slemhinnor i könsorganen, ändtarmen eller munnen kommer i kontakt med varandra. Det går alltså också att smittas via oralsex, fingrar eller sexleksaker. Om man vill använda sexleksaker på ett säkert sätt kan man använda kondom även för dem. Du hittar sexleksaker och allt du behöver för säkrare sex på Vuxen.se. Om man vill vara helt säker på att man inte kommer att smittas när man har sex med en viss person, är det enda sättet att båda parter testar sig för könssjukdomar innan.

 

Comments are closed.