Torka aldrig tårar utan handskar

Torka aldrig tårar utan handskar är en triologi som är skriven av Jonas Gardell. De tre delarna heter ”Kärleken”, ”Sjukdomen” och slutligen ”Döden”. Den första delen ederades 2012 och de övriga två 2013. Böckerna utspelar sig i Stockholm precis när sjukdomen AIDS började bli känd. Vi får följa med Rasmus och Benjamin i deras vackra kärlekshistoria som mot alla odds växer sig stark. Benjamin kommer från en familj som tillhör Jehovas vittnen och Rasmus är uppvuxen på en mindre ort i Sverige. Nu lever de deras liv i Stockholm och omger sig med färgstraka och älskvärda karaktärer, just som AIDS-paniken får fäste.

Succé som TV-serie

Torka aldrig tårar utan handskar har även filmatiserats och visats som en TV-serie på SVT. Jonas Gardell stod för manuset och Simon Kaijser för regin. Serien blev en stor framgång och den vann Kristallen 2013. Priset Kristallen delas ut inom den svenska TV-branschen och är den amerikanska Emmy-galans motsvarighet. Flera skådespelare gjorde fantastiska skådespelarprestationer och fick rejäla lyft i sin karriär. Rasmus gestaltades av Adam Pålsson. Adam Pålsson axlar rollen som Ted Gärdestad i den kommande filmen om stjärnans liv, som börjar spelas in nästa år. I Torka aldrig tårar utan handskar medverkade även redan etablerade stjärnor som Stefan Sauk och Björn Kjellman.

Mångsysslaren Jonas Gardell

Jonas Gardell som skrivit böckerna och manus till ”Torka aldrig tårar utan handskar” är en av Sveriges mest kända personer. Han är en riktig mångsysslare. Han skriver dikter, gör shower, spelar in filmer och är konstnär. Dessutom gör han det väldigt framgångsrikt och har vunnit flera priser för sitt skapande. Frågan är dock om inte ”Torka aldrig tårar utan handskar” är den viktigaste berättelsen han skrivit? Han ger en röst åt de som drabbades av AIDS på 80-talet, när det ännu inte fanns några bromsmediciner. Under denna period var det en dödsdom att få ett positivt svar på HIV-testet. Gardell sätter orden på smärtan, samtidigt som han ger personerna liv och hjärta.

 

Comments are closed.